Τώρα θα σας πάω στο βιβλίο "Καράβι στον ουρανό" της Λίνας Μουσιώνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά από 9 ετών.

 Νομίζω ότι είχα καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο που να μιλάει με τόσο εύστοχο, ειλικρινή και χιουμοριστικό τρόπο για το ευαίσθητο θέμα της οικογένειας και των συγγενικών σχέσεων, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Μέσα από την πολύ έξυπνη ιδέα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης από τρεις διαφορετικούς ήρωες, παρουσιάζει στους μικρούς αναγνώστες διαφορετικές οπτικές της έννοιας της οικογένειας, διαφορετικές αντιλήψεις και βιώματα.

 

 Η χιουμοριστική ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου συμβάλει πολύ εύστοχα στο αποτέλεσμα. Είναι μια μεγάλη αλήθεια ότι τα παιδιά τα βλέπουν όλα συγκριτικά, πάντα αποζητούν αυτό που δεν έχουν και πάντα θεωρούν το δικό τους πρόβλημα το πιο σοβαρό του κόσμου. Όπως επίσης είναι μεγάλη αλήθεια ότι τέλεια και "κανονική" οικογένεια δεν υπάρχει. "Κάθε οικογένεια είναι ένας αστερισμός και κάθε αστέρι έχει τη θέση του".

 

 Δεν υπάρχει αστερισμός πιο άρτιος, πιο συμμετρικός ή πιο λαμπερός από τους υπόλοιπους. Όλοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, ο καθένας έχει  χαρακτηριστικά που οι άλλοι δεν έχουν και τα αστέρια του καθενός είναι μοναδικά. Ίσως τα παιδιά, διαβάζοντάς την ιστορία αυτή, να δουν με λίγο περισσότερη κατανόηση την οικογένειά τους. Κι ας μην είναι πάντα αυτό που θέλουν.

"Καράβι στον ουρανό"

Για παιδιά 9 - 11 ετών.

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2018

Σελ.96, € 8.80

 

Διεύθυνση: Ύδρας 17, Μαρούσι

Τηλ: 210 80 67 947
E-mail: foivilekka@gmail.com
  • White Facebook Icon

© 2017 by Panagiotis Koutsouris.