Σειρά έχει τώρα «Η βιβλιοθήκη του τίποτα» των Μαρίας Ρουσάκη και Έφης Λαδά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Μίνωας.

 Η συγγραφέας πραγματεύεται θέματα σημαντικά αλλά και δύσκολα για ένα παιδί να τα καταλάβει. Πολύτιμη βοηθό της έχει την εξαιρετική εικονογράφο Έφη Λαδά, που πάντα με τις εικόνες της δίνει μια ονειρική διάσταση και εστιάζει με ευαισθησία στις εκφράσεις και στα συναισθήματα των ηρώων. Μιλάει για τη βαρεμάρα και την αδιαφορία των σημερινών παιδιών, που προκύπτει από την πληθώρα υλικών αγαθών και ανέσεων και την υπερπροσφορά των γονιών.

 Τα παιδιά, μόνο αν μάθουν το μέτρο και δεν πραγματοποιούνται όλες οι επιθυμίες και τα αιτήματά τους στη στιγμή, θα μάθουν να προσδοκούν, να επιθυμούν και να αναζητούν. Μιλάει επίσης για την παγίδα της τελειομανίας και την αγωνία της επίδοσης και της ιδανικής εικόνας προς τα έξω ˙ μια αγωνία που συνεπάγεται ένα μηχανιστικό τρόπο ζωής, χωρίς συναίσθημα. Κανείς δεν είναι τέλειος ούτε χρειάζεται να γίνει. Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι δικαιούνται να κάνουν λάθη και έχουν αδυναμίες που δεν πειράζει να δείχνουν. Το συναίσθημα μπορεί να το βρει κάποιος παντού: στις σχέσεις του, σε κάτι που του αρέσει να κάνει, σε κάτι καινούριο που θα ανακαλύψει, σε μια νέα εμπειρία, σε μια νέα γνώση.

 Όλα τα παραπάνω η συγγραφέας τα χωρά πολύ έξυπνα και εύστοχα κάτω από την «ομπρέλα» του βιβλίου. Το διάβασμα ανοίγει δρόμους και ορίζοντες, κινητοποιεί, διευρύνει, προκαλεί συναισθήματα. Ένα παιδί πρωτοσχολικής ηλικίας θεωρώ ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί μόνο του όσα ανέφερα, γι’αυτό και μια συζήτηση με το γονιό θα ήταν βοηθητική. Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον το τι θα καταλάβει από μόνο του, που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε ως ενήλικες στο μυαλό μας.

"Η βιβλιοθήκη του τίποτα"

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος: Έφη Λαδά

Εκδόσεις Μίνωας, Σεπτέμβριος 2019

€ 12.20, σελ. 32

Διεύθυνση: Ύδρας 17, Μαρούσι

Τηλ: 210 80 67 947
E-mail: foivilekka@gmail.com
  • White Facebook Icon

© 2017 by Panagiotis Koutsouris.