Θα περάσω τώρα στο βιβλίο "Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά" της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά από 6 χρονών.

 

 Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά, όλα κυλούσαν ήρεμα. Μέχρι που εγκαταστάθηκαν στην κορυφή του βουνού δύο πλάσματα από τον πλανήτη Γκρι. Οι κάτοικοι είχαν ακούσει ιστορίες φοβερές και τρομερές. Να ήταν άραγε αληθινές; Τέτοιες ιστορίες έφτασαν κάποιο μεσημέρι και στα αυτιά του Λέο και της Λιλής. Σαν τις άκουσαν, με θυμό είπαν: «Τι πλάσματα είναι αυτά που έχουν σπείρει τον τρόμο στον πλανήτη Κόκκινο;». Έτσι, πολύ θαρραλέα, αποφάσισαν να πάνε να τα βρουν και να μάθουν τι στ'αλήθεια συμβαίνει…

 

 Η συγγραφέας μιλάει για ένα θέμα που έχουν θίξει πολλά παιδικά βιβλία: τη διαφορετικότητα, τις προκαταλήψεις που τη συνοδεύουν και τη δυσκολία αποδοχής της. Το κάνει, όμως, με έναν τρόπο ιδιαίτερα ευφάνταστο, με τη δράση να διαδραματίζεται στον φανταστικό πλανήτη Κόκκινο, την απειλή να έρχεται από τον πλανήτη Γκρι και την απόσταση μεταξύ τους ένα τείχος δρόμος... Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου δίνει έμφαση, σοφά, στην εκφραστικότητα των προσώπων των αλλόκοτων αυτών πλασμάτων. Η λύση βρίσκεται στα χέρια των παιδιών και τη δίνουν με τον τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν.

 

 Σε έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις και στερεότυπα, το μόνο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούμε -το βιβλίο είναι ένας από αυτούς- "γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα".

 

 

 

"Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά"

Συγγραφέας: Κουτσοδημητροπούλου Τζένη

Εικονογράφος: Παπαδοπούλου Σοφία

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μάρτιος 2018

€ 7,70, σελ. 56

 

 

Διεύθυνση: Ύδρας 17, Μαρούσι

Τηλ: 210 80 67 947
E-mail: foivilekka@gmail.com
  • White Facebook Icon

© 2017 by Panagiotis Koutsouris.