Θα ξεκινήσω αυτό το καλοκαιρινό αφιέρωμα με ένα βιβλίο που με κέρδισε χωρίς δεύτερη σκέψη : "Όχι άλλη αγάπη, παρακαλώ!" της Λένας Μέρικα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος  για παιδιά από 12 ετών.

 

 Ποιος έχει βάλει στόχο τους συνταξιούχους της ΔΕΗ; Πού χάθηκε ξαφνικά ο κύριος Θύμιος από το σπα όπου παραθέριζε; Τον κατάπιαν τα ιαματικά νερά; Και πώς μπορεί να δηλώνει μέσω Ίντερνετ μπουχτισμένος από την πολλή αγάπη, αγνοώντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δικών του να τον εντοπίσουν; Ποιος είναι ο ρόλος του μυστηριώδους Σομαλού πιτσιρίκου κάπτεν Μπίλι;

 

 Πρόκειται για ένα βιβλίο αστυνομικό, με σφιχτοδεμένη πλοκή, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Το ντετεκτιβικό δίδυμο των κολλητών φίλων, Μίλτου και Θεοδώρας, ξαναχτυπά και παρασύρει τους αναγνώστες στην καλοκαιρινή και γεμάτη ανατροπές περιπέτειά του όπου τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται.

 

 Η συγγραφέας καταφέρνει, μέσα από το στήσιμο της πλοκής και των χαρακτήρων, να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά πάνω σε θέματα καίρια όπως η τρίτη ηλικία και οι ανάγκες της, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η μετανάστευση, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, οι δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, προτάσσοντας ουσιαστικά την ανάγκη αποδοχής και την προσπάθεια κατανόησης όποιου είναι με οποιοδήποτε τρόπο διαφορετικός. Και καταφέρνει κάτι πολύ δύσκολο: να το κάνει αβίαστα μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, χωρίς να κάνει στα παιδιά "μάθημα". Οι έφηβοι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τους ήρωες, θα συμμεριστούν την αγωνία τους και, στο τέλος του ταξιδιού, ίσως αρχίσουν να σκέφτονται λίγο διαφορετικά.

 

 

 

"Όχι άλλη αγάπη, παρακαλώ!"

 

Συγγραφέας: Λένα Μέρικα

Εκδόσεις Κέδρος 2015

€ 7.96, σελ. 160

 

 

 

Διεύθυνση: Ύδρας 17, Μαρούσι

Τηλ: 210 80 67 947
E-mail: foivilekka@gmail.com
  • White Facebook Icon

© 2017 by Panagiotis Koutsouris.