Για το τέλος άφησα το βιβλίο "Η ιστορία μιας μουτζούρας" της Μαριέττας Κόντου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 8 ετών.

Η συγγραφέας, με την ιδιότητα της ψυχολογου, έχει το ταλέντο να προσεγγίζει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται με μεγάλη λεπτότητα, ιδιαίτερη ευαισθησία και ευστοχία. Αυτό ακριβώς κάνει και στο βιβλίο αυτό, που είναι το αγαπημένο μου από όσα σας προτείνω, και όπου εμπνεύστηκε μια ιστορία τρομερά ευρηματική και πρωτότυπη, με αστείρευτη φαντασία. Η εικονογράφηση της εξαιρετικής Μυρτώς Δεληβοριά υπηρετεί απόλυτα το ύφος της ιστορίας και μας κλείνει παιχνιδιάρικα το μάτι.

Βάζοντας τα παιδιά σε έναν κόσμο μαγικό και ανεξάντλητο, όπως η παιδική ηλικία, και με πρωταγωνίστρια μια χαριτωμένη μουτζούρα σε ένα παιδικό τετράδιο ορθογραφίας, τους μιλάει για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα λάθη στη μαθηση, στην εξέλιξη και στο προχώρημά μας, για τη σημασία που πρέπει να δίνουμε σε όλα τα πράγματα, ακόμα κι αυτά που θεωρούμε εκ πρώτης ασήμαντα, για την τέλεια εικόνα που δεν είναι παρά αποτέλεσμα πολλών μικρών ατελών χαρακτηριστικών, για την ανάγκη να συνυπάρχουμε και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, για τη φαντασία που αποτελεί αναντικατάστατο όπλο και καταφύγιο της παιδικής ηλικίας, για τη συναισθηματική αξία των αναμνήσεων. Υπενθυμίζει και στους γονείς τη δική τους ξεχασμένη παιδική ηλικία, τα δικά τους καταχωνιασμένα λάθη και τον αστείρευτο πλούτο που μπορεί να κρύβει μια σελίδα ορθογραφίας ή ζωής γεμάτη μουτζούρες και κοκκινιλες...

"Η ιστορία μιας μουτζούρας"

Κείμενο: Μαριέττα Κόντου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017

€ 8.80, σελ.64

Διεύθυνση: Ύδρας 17, Μαρούσι

Τηλ: 210 80 67 947
E-mail: foivilekka@gmail.com
  • White Facebook Icon

© 2017 by Panagiotis Koutsouris.