Στο βιβλίο αυτό τα δέντρα έχουν ψυχή και λαλιά και μια λεύκα, διαφορετική από τις υπόλοιπες, διηγείται την ιστορία της. Ο λόγος του συγγραφέα είναι αφαιρετικός αλλά πολύ περιεκτικός και συναισθηματικός.

 

 Αν και δάσκαλος ο ίδιος, δε γίνεται στιγμή διδακτικός και περνάει στα παιδιά τα μηνύματα που θέλει έμμεσα και αδιόρατα, κι αυτό είναι κάτι που πάντα εκτιμώ στα παιδικά βιβλία. Τους μιλά για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της, τη διαφορετική μεταχείριση αυτού που αποκλίνει, την αγάπη, την αφοσίωση, την πίστη στο καλό και την ακεραιότητα του χαρακτήρα.

 

 Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα σχολιάζουν και θα συκοφαντούν, το θέμα είναι τι στάση κρατάμε εμείς απέναντί τους και πόσο τους αφήνουμε να μας επηρεάσουν και να μας αλλάξουν. Όλα τα παραπάνω δεν ξέρω αν θα τα σκεφτούν από μόνα τους τα παιδιά διαβάζοντας την ιστορία και δεν έχει και σημασία.

 

 Μπορεί να σκεφτούν κάποια από αυτά ή και άλλα που εμείς οι μεγάλοι ούτε καν φανταζόμαστε. Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία αυτή θα τους πάρει μαζί της, θα τους μαγέψει με την υπέροχη εικονογράφησή της -από την Κατερίνα Βερούτσου- και θα τους προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;
 

"Μ'αγαπάς μπαμπά;"

Για παιδιά Δημοτικού

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2017

€ 13.50, σελ.46


 

Διεύθυνση: Ύδρας 17, Μαρούσι

Τηλ: 210 80 67 947
E-mail: foivilekka@gmail.com
  • White Facebook Icon

© 2017 by Panagiotis Koutsouris.